
Tandvårdssystemet
Här kan du läsa om hur tandvårdssystemet är uppbyggt, vilka myndigheter som är inblandade samt hur referenspris och högkostnadsskydd påverkar kostnaden!
Klicka på de understrukna länkarna nedan för att läsa mer på respektive myndighets hemsida.
Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket
TLV bestämmer vilka åtgärder som ska ingå i högkostnadsskyddet och bestämmer också referenspriserna.
Högkostnadsskyddet
Högkostnadsskyddet inom tandvården är just ett skydd mot höga kostnader. Det börjar gälla när man som patient under en tolvmånadersperiod fått åtgärder utförda vars sammanlagda referenspris överstiger 3000 kr. Sedan får man ersättning för 50 % av kostnaderna som ryms inom referenspriserna mellan 3000 och 15000 kr och för 85 % av kostnaderna som ryms inom referenspriserna för det som överstiger 15000 kr.
Försäkringskassan
Vi är anslutna till Försäkringskassan som betalar ut tandvårdsstödet. För tandvård råder fri prissättning i Sverige men endast priser till ett visst belopp grundar för ersättning ifrån Försäkringskassan, de s.k. referenspriserna. Alla patienter som är anslutna till det svenska socialförsäkringen har tillgång till Allmänt tandvårdsbidrag (ATB) eller i förekommande fall Särskilt Tandvårdsbidrag (STB) och omfattas av Högkostnadsskyddet.
Se mer här : Högkostnadsskydd för tandvård
Socialstyrelsen
Socialstyrelsen tar bland annat fram föreskrifter, implementerar nationella riktlinjer för vuxentandvård och följer upp tandvården genom olika typer av utvärderingar.
1177 Vårdguiden
1177 är hela Sveriges samlingsplats för information och tjänster inom hälsa och vård där sjukvårdsrådgivning, information, inspiration och e-tjänster erbjuds. Bakom 1177 Vårdguiden står den svenska sjukvården genom alla landsting och regioner i samverkan.
Strålskyddsmyndigheten (SSM)
Strålskyddsmyndigheten arbetar pådrivande och förebyggande för att skydda människor och miljö från oönskade effekter av strålning, nu och i framtiden.
Sveriges kommuner och landsting (SKL)
Stödjer landstingen genom intressebevakning, samordning av nätverk och i vissa fall kunskapsunderlag. Landstingen har ett ansvar att erbjuda god tandvård till befolkningen. De har ett särskilt ansvar för barn- och ungdomstandvård, specialisttandvård för vuxna samt tandvård till personer med särskilda behov.
Exempel på regionala tandvårdsstöd är Nödvändig tandvård (N-tandvård), Tandvård som led i sjukdomsbehandling (S-tandvård) och Tandvård vid långvarig sjukdom (F-tandvård).
Läkemedelsverket
är en myndighet under Socialdepartementet bl.a. med uppdrag att främja folkhälsan. Deras målsättning är att enskilda patienter och hälso- och sjukvård ska ha tillgång till säkra och effektiva läkemedel, att dessa ska vara av god kvalitet med positiv nytta/riskbalans och att de används på ett ändamålsenligt och kostnadseffektivt sätt.